top of page

Depășește Frica sau Fobia Pentru Totdeauna



Pentru mulți oameni, fricile și fobiile au un impact negativ mare asupra vieții lor. Există sute de fobii și, ca terapeut RTT, cele mai frecvente fobii pe care le întâlnesc sunt frica de pisici, câini, albine, insecte, dentist, apă, murdărie și tulburare obsesiv-compulsivă, unde totul trebuie să fie exact în locul potrivit. În acest articol, vei afla cum frica devine o fobie și metoda de a depăși frica sau fobia pentru totdeauna.


Multe dintre temerile pe care le ai nu sunt temerile tale. Ne naștem doar cu două frici: cea de zgomote puternice și cea de a cădea. Restul sunt dobândite și, majoritatea au ca fundament frica de a nu deține controlul. La fel e și cu frica de a zbura care este frica de a nu deține controlul. Teama de înnec care este tot teama de a nu deține controlul. La fel și teama de a vomita, este teama de a nu fi în control.


Atunci când copiii sunt foarte mici și vomită, nu prea știu ce să facă cu asta sau unde să meargă cu ea. Nu au capacitatea de a alerga la baie sau de a explica. Și este destul de înfricoșător pentru ei, pentru că totul iese afară. Dacă ai genul de părinte care are repulsie la vărsături sau este supărat de asta, înrăutățește situația. În timp ce, dacă te uiți la pisici și câini, aceștia pur și simplu vomită și merg mai departe. Poate ai o pisică și ai observat că pur și simplu vomită pe covor și continuă să meargă. Și, de fapt, bebelușii vomită foarte mult și nu îi deranjează deloc. Deci, nu este niciodată frica ci interpretarea și sensul pe care l-ai dat asupra unei situații din viața ta.


Fricile și fobiile nu sunt de fapt altceva decât abilitatea de a face față cu ceva. Există această credință că este murdar și neplăcut. Cineva spune: „Mă îngrozesc pisicile”. Dacă vei pune o pisică lângă un nou-născut, nu se sperie deloc. Un nou-născut își va pune un gândac în gură dacă îl lași. Nu prea are temeri de nimic. Instinctul tău când vezi un șoricel este să te sperii pentru că te protejezi de parcă te-ar putea otrăvi.


Însă fobiile sunt doar o incapacitate de a face față la ceva, deoarece ai avut un părinte care spunea: „Sunt îngrozit de păianjeni” sau „Mi-e atât de frică să zbor” sau "Pisicile sunt înfricoșătoare și te pot îmbolnăvi”. Și un copil se va uita la părinte și la modul în care acesta reacționează și așa, o mulțime de fobii sunt transmise. Părinții fobici, anxioși și nervoși care sunt îngrijorați de germeni vor avea copii nervoși fobici, anxioși. Dacă ai pe cineva care în mod constant spune: „Asta e murdar, are germeni, nu-l atinge” și își scoate mereu șervețelele igienice ca să șteargă, va avea copii care se îngrijorează de germeni pentru că învățăm ce trăim.


Uneori, copiii au o fobie ca reacție a părinților care îi presează, așa că uneori nu este moștenită. Părinții încearcă să facă copilul perfect și, a obține o fobie este ca și cum ai spune: „Uite. Acesta este călcâiul meu de Ahile”, deoarece natura nu va permite nimănui să fie perfect. Cu cât încerci mai mult, cu atât ceva va merge mai prost. Și, așa, uneori, fobiile sunt doar modul în care copilul spune că nu este în regulă și, uneori, este modul în care un adult spune că nu este în regulă. Uneori este un strigăt de ajutor.


Oamenii cred că există o logică în înfrângerea emoției. Adevărul este că: Emoția va învinge logica, iar și iar și iar. Nu poți să înfrângi niciodată emoția cu logica pentru că emoția este mult mai puternică. Poți să schimbi emoția într-o emoție mai bună. Emoția ta este ca un cal sălbatic, nebun și mânios, logica ta este ca un călăreț complet lipsit de experiență care încearcă să-l facă să meargă acolo unde vrea și asta nu merge.


Deci subconștientul este calul sălbatic scăpat de sub control iar conștientul este călărețul. Călărețul controlează foarte puțin subconștientul și, motivul pentru care te întorci în subconștient este pentru că vrei ca subconștientul să se schimbe, nu conștientul. Deci, nu poți aștepta ca conștientul să scape de o teamă inconștientă, deoarece ceri ca logica să învingă emoția. Și nu merge. Doar emoția învinge emoția.


Suntem programați să nu ne placă lucrurile cu coadă, deoarece murdăresc. Și ființele umane sunt conectate pentru a evita orice ar putea să le îmbolnăvească. Deci, nu ne plac animalele care poartă paraziți. Nu ne plac animalele precum șerpii și șoarecii care ne-ar putea otrăvi și nu ne plac persoanele murdare, neîngrijite sau bete, pentru că le vedem ca purtătoare de boli.


Iar pe vremuri, în triburi, dădeau cuiva bolnav un spațiu larg, pentru că îi putea îmbolnăvi pe toți ceilalți. Așadar, atunci când vezi oameni care nu par destul de corecți, neînțelegători sau cu mâncare peste tot, te simți ușor respingător. Însă singura respingere este pentru că știi că te-ar putea îmbolnăvi. Pe vremea tribului, te puteau îmbolnăvi și puteai muri, pentru că atunci nu erau medici cu adevărat. Și astfel ai ceea ce se numește creier reptilian. Nu-i plac lucrurile murdare și, prin urmare, este destul de normal să nu-ți placă șobolanii, deoarece au boli.


Vestea bună pentru oricine are o fobie este că este dobândită și poate fi eliberată.


Toate temerile noastre se întorc cu adevărat la ideea că “mă va ucide”, dar, în general, aceste lucruri nu te vor ucide. Este o stare de spirit. Trebuie să alegi să crezi că ești în siguranță. Dacă crezi că ești în siguranță, te vei simți mai bine decât cineva care crede că nu este în siguranță. Deci, fă orice poți pentru a crede că ești în siguranță. Raționalizează de ce nu ești în siguranță sau vorbește-ți și scoate-te din asta. Folosește-ți mintea. Ai o minte strălucitoare și ai întotdeauna de ales.


Ca să afli cum să învingi frica sau fobia, uită-te de unde ar fi putut veni acest lucru. Uită-te la cuvintele pe care le folosești și la imaginile pe care ți le imaginezi. Apoi alege să schimbi dramatic cuvintele și imaginile și să le faci familiare. Conectează-le prin repetarea noilor tale credințe de câte ori poți în cât mai multe moduri diferite. Cu cât repeți ceva mai mult, cu atât devine mai puternic și mai real. Când faci asta, vei vedea că ai o putere imensă de a depăși frica sau fobia excesivă.


Nimeni nu se naște cu frici. Bebelușii nu se sperie de întuneric sau de dentiști. Întreabă-te: “dacă nu m-am născut cu această fobie, de unde aș fi putut să o iau”? S-ar putea să descoperi că îți amintești. Poți să-i întrebi pe părinții tăi câți ani aveai când ai avut această teamă și ce se întâmpla?


Sau poți să mă contactezi în privat și te voi ajuta. Chiar dacă nu știi, chiar dacă nu poți face prima parte sau simți că ai avut-o toată viața, este ok. O poți schimba oricând vrei și îți dorești folosind terapia rapidă transformațională pe care o practic.


Nu poți controla lumea externă, dar îți poți controla gândurile!


Nu poți controla vremea, nu poți controla traficul. Nu-ți poți controla direct nici corpul, deoarece dacă ai face-o, nu ai avea niciodată răceală sau durere de cap. Cu toate acestea, îți poți controla gândurile. Dacă vei prelua controlul asupra gândurilor tale nu te vei teme niciodată să nu fii în control, deoarece singurul lucru pe care îl poți controla vreodată sunt gândurile tale. Rolul controlului este că singurul lucru pe care îl poți controla sunt gândurile tale. Gândurile tale îți controlează sentimentele; sentimentele tale îți controlează acțiunile; acțiunile tale îți controlează evenimentele. Când preiei controlul asupra gândurilor tale, aceasta îți schimbă întreaga viață. Când îți faci gândurile pozitive, viața devine pozitivă. Ceea ce este atât de uimitor este că începe ca ceea ce faci, însă apoi devine cine ești.


180 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page